Alphubel 4206 m.n.m.

Charakteristika:  

Jedná se o technicky jednoduchý výstup v závěru zpestřený 800 m dlouhým hřebínkem. Při pohledu z  údolí Saas Fee mezi vrcholy Täschhornu a Allalinhornu vidíte sněžný hrbol Alphubel, na kterém jen stěží tušíte vrcholové partie, zatímco západní strana nabízí pohled na široký skalní vrchol se třemi hřebeny (Z hřeben -- Rotgrat, S hřeben, S předvrchol).   

Doporučená výbava:

Sedací a prsní úvazek, Lano 50 m, Přilba, Mačky a cepín, Ledovcové skoby (2 ks), Výbava pro případné vyproštění z trhliny -- prusíky, HMS karabiny (2 ks), obvodové smyce (2 ks)

Výstupové cesty:

Východní cesta z Saas Fee k hotelu Langflue přes ledovec Fee až do sedla Alphubeljoch.

Západní přístup z údolí Zermattu z městečka Täsch přes TäschHütte a Alphubel gletscher do sedla Alphubeljoch. JV hřeben začíná právě v Alphubeljoch. Jedná se o 800 m dlouhý hřeben. Ve vrcholovém svahu často led.

Západní hřeben (Rotgrat) (AD, III a II, pevný skála a mix, 5-7 h od chaty Täsch)

Severní hřeben (AD, III-, 1-2 h od Mischabeljoch)

Severní vrchol, Z hřeben (D+, IV-, ne zcela dobrá skála ale objektivně bezpečné, 8-9 h od chaty Täsch)

Obtížnost:

PD. Východní výstupová cesta po Fee gletscheru je trmácení se po sněhu a v pozdní sezóně je třeba počítat s trhlinami. Na hřebeni při přechodu z Feejoch na Alphubeljoch jsou místa s několika trhlinami. Západní výstupová cesta po Alphubel gletscheru je také sněhové trmácení, ale nabízí výstup oproštěný od lyžařů na bezpečném ledovci Alphubel. V horní pasáži JV hřebene (Eisnase 45°) je často led.

Pro větší jistotu přechodu ledovce je dobré zvolit ranní útok na vrchol a předejít případným potížím s trhlinami. Při postupu JV hřebenem se vám naskytnou vysokohorské scenérie, na které jistě jen tak nezapomenete.

Výstup do sedla Alphubeljoch východní cestou z Saas Fee:

Přístup k hotelu Langflue:

Projdete Saas Fee za dobře viditelný sportovní areál (fotbalové hřiště, tenis. kurty) ke stanici lanovky Felskinn, od staré morény Fee Glacier (Gletscheralp) vás čeká cesta pod lanovkou nahoru na Spielboden (2447 m, mezistanice lanovky z Saas Fee). Dále pokračujte cestou podél skalních lavic až Bergsteigerheim Langflue (2870 m, privátní, 220 L, otevřeno celoročně,

tel. 028-572132, cena za ubytování 60 Fr./noc v ceně je snídaně, žádná sleva pro členy ČHS, SAC, OEAV)

Výstup do sedla Alphubeljoch z Langflue:

Přímo JJZ a jižně přes Fee Glacier vlevo kolem skalního ostrůvku 3173 m podél trhlin. Čeká vás cesta podél upravovaných sjezdovek lyžaři hojně využívaných. Vy postupujete stále jižně až do sedla Feejoch, zde se cesta rozděluje vlevo na Allalinhorn a vpravo do sedla Alphubeljoch. Čeká na vás ještě skalní žebro Feechopf. 3888 m (cesta může vést sněhem).  

Výstup do sedla Alphubeljoch západní cestou z údolí Zermattu:

Přístup k TäschHütte:

Máte dvě možnosti přístupu. Pro šlapače, kteří chtějí vychutnat dobití čtyřtisícovky s převýšením necelých 2800 m, doporučuji zvolit cestu z přímo Täsche. Cesta se ubírá po pravém břehu potoka Täschbach (na pravý břeh je nutno přejít již v městečku Täsch). Pokračujete prudce nahoru lesem cik cak, dvakrát přejdete silničku vedoucí do osady Ottavan (2214 m) po které pak pokračujete až do zmíněného Ottavanu.  

Odtud je to již 1,5 hod k Täsch H. po široké cestě se třemi výraznými zatáčkami.

Druhá možnost nabízí vyjetí autem z Täsche až do Ottavanu po silničce nevalné kvality a odtud se vydáváte stejnou cestou k Täsch H. (2701 m, SAC, 60 L, otevřeno od konce června do konce září, tel 027-967 39 13, cena za ubytování 19 Fr./noc pro členy ČHS, SAC, OEAV; jinak 26 Fr./noc).

Výstup do sedla Alphubeljoch z TäschHütte:

Cesta pokračuje z Täsch H. východně a po překonání ledovcového potůčku se stáčí o 90° doleva. Cesta měnící se vzrůstající nadmořskou výškou v suť končí u Alphubel gletscher ve výšce 3000 m. Po zdolání prvního ledovcového stoupání dojdete na k.3580 m k severozápadnímu skalnímu výběžku Feechopf. Cesta se zde stáčí doleva a prudším výšvihem se dostáváte na delší pozvolné 400-metrové stoupání.

Po pravé straně je skalní blok Feechopfu, který cesta lemuje v uctivé vzdálenosti. Po ještě jednom prudkém výšvihu již vidíte sedlo Alphubeljoch k. 3782 m.

Výstup na vrchol JV hřebenem ze sedla Alphubeljoch:

Jedná se o nepříliš široký technicky jednoduše zdolatelný hřeben, který v závěru dosahuje sklonu 45°. Cestu po hřebeni lze rozdělit do dvou prudších výšvihů zakončenou vrcholovým platem Alphubelu. První svah je zakončen ve výšce 3904 m, odtud postupujete 400-metrovým hřebínkem končícím zřetelnou skalní sutí (místo pro oddych a konsolidaci). Přichází závěrečný 50 m ledový výšvih o sklonu 45°. Zde doporučuji použít ledovcové skoby (vystupoval jsem v rámových mačkách volně, výstup je jednoduší než sestup, kolegovi v řemínkových mačkách zůstal vrchol Alphubelu utajen).

Výstup na vrchol "normálkou" ze sedla Alphubeljoch:

Při této variantě výstupu je nutné celý vrchol Aphubelu obejít zprava. Cesta ze sedla Alphubeljoch vás vede na sever pod vrcholovými partiemi Alphubelu (vrstevnice ve výšce 3800 m). Po cca. 1 km jste nasměrováni na západ k závěrečnému pozvolnějšímu stoupání na vrcholové plato Alphubelu.

Sestup:

Sestupovat je možno cestou výstupu.

Sestup přes Alphubeljoch-Feechopf-Feejoch na Mittelallalin s použitím metra na Felskinn. Je nutné sejít do sedla Alphubeljoch normální cestou nebo JV hřebenem. Z Alphubeljoch pokračujte k jihu přes plochý vrcholek k. 3846 m, cesta se stáčí východně nahoru svahem do výrazného sedla Feechopf (3888 m). Nyní pokračujte po trochu delikátním hřebeni (II) dolů do sedla Feejoch (3826 m). Ze sedla Feejoch po široké cestě vedoucí dolů k metro Mittelallalin.

Časový harmonogram:

Täsch -- Täsch H. 3,5 hod.

Täsch H. -- Alphubeljoch 4 hod.  

Alphubeljoch -- Alphubel 1,5 -- 2 hod.  

sestup na Täsch H. 3 hod.

Komentáře

   
 

---