Matterhorn 4478 m.n.m.

Příjezd

Autem z ČR nejlépe přes Plzeň -- Železná Ruda -- Degendorf -- Landshut -- München -- Lindau -- Bregenz -- Feldkirch -- Vaduz -- Chur -- Oberalpass -- Andermatt -- Furkapass -- Brig -- Visp -- Täsch. Celkem z Plzně přesně 800 km a tak 9 hodin jízdy. 

Výchozí středisko

Zermatt nádherné malebné městečko s výhledem na Matterhorn leží ve výšce 1.616 m.n.m.. Do tohoto centra je až na výjimky zakázán vjezd automobilům se spalovacím motorem. Je třeba tedy kalkulovat s přesunem z Täsche po vlastní ose, zubačkou nebo taxikem. Ceny jsou následující.

Täsch -- Zermatt taxi 5,- CHF na osobu (musíte ale smlouvat)

Täsch -- Zermatt zubačka 7,80 CHF na osobu

Täsch je posledním místem, kam se dá zajet autem. Vedle nádraží, se za řekou nachází ideální kemp, kde je možné nechat třeba i jen auto za 5,- CHF na den. Vyspíte se zde za 10,- CHF. Každé ráno v 7:00, 8:00, 9:00 a 10:00 odjíždí od recepce Taxi bus do Zermattu za 5,- CHF na osobu a zde smlouvat nemusíte.

Přístup na chatu Hörnli 

Nejjednodušší varianta, která je i zároveň nejméně únavná, je samozřejmě využití lanovky Zermatt -- Schwarzsee přes Furi a Furg.

Cena lanovky Zermatt -- Schwarzsee je 20,50 CHF (v Täschi v Kempu za 17,50 CHF)

Cena lanovky Zermatt -- Schwarzsee -- Zermatt stojí v kempu 28,- CHF 

Tak se dostanete přímo pod tupou hranu vašeho cíle, do výšky cca 2.600 m.m.. Zbývá cca 600 výškových metrů pohledově vděčného, jednoduchého výstupu na chatu Hörnli (3.260 m.n.m.), kde jsou ideální možnosti noclehu, vaření a vůbec všeho.

Vlevo, kousek pod chatou, se nachází místo pro stany. Kempujte prosím výhradně zde, jelikož ostatní vhodná místa jsou ochranným pásmem vodního zdroje pro chaty Belvedere a Hörnli.

Nocleh na Chatě stojí pro člena AV 26,- CHF. Jsou akceptovány i karty ČHS. Pivo 0,33 5,- CHF, Kafe 6,- CHF, Čaj 3,- CHF

Aklimatizace

Tato by měla být vždy provedena, i když je výstup plánován na jeden den. Aklimatizujte dostatečnou dobu výstupy na jiné vrcholy. Denní převýšení by mělo být více než 1.500 výškových metrů a aklimatizační výška by měla dosáhnout minimálně 4.000 m.n.m.Až vám bude na hřebeni špatně a nebudete moci dýchat, je zaděláno na průšvih. Nepodceňte to. 

Nástup

Od chaty Hörnli se jde přímo po hřebeni přes malé sněhové pole k sošce Madonny svírající v náručí malé dítko. Vpravo od ní je nástup (fixní lano) 5 minut od chaty.Den před výstupem: Pokud cestu neznáte, nebo nejste s někým, kdo ji zná, je dle mne nezbytné absolvovat prohlídku spodní části hřebene. Za prvé budete vědět kudy cesta vede a jaké má nástrahy, a za druhé půjdete ráno za svitu čelovek. Doporučuji vystoupit do výšky 3.600 m.n.m., do úrovně 3. kuloáru. 

Výstup hřebenem Hörnli AD-, III UIAA, fixní lana ocelové tyče

Celý výstup se uskutečňuje metodou průběžného postupu.

První výšvih vás přesvědčí o tom, že to bude náročné. Pomocí fixního lana se překoná asi 10 metrů výšvihu a traverzuje se doleva, do lehčích partií. Suťové pole je vpravo ohraničeno hřebenem. První malou věžičku obejděte zleva, nelezte na ní. Překonáváte první kuloár. Následují skalní stupně na temeni druhé věže, která se oblézá opět vlevo. Obtížnost do II+. Překonání druhého kuloáru je bez problémů. Celou dobu se zatím pohybujete poměrně daleko od hřebene, který je od vás i 25 metrů napravo. Možnosti přírodního jištění jsou vcelku dobré, skoby a nýty v těchto místech nejsou. Ani nejsou potřeba. Místy se dá jít i bez jištění. Každý podle svého uvážení.

Následuje poměrně vysoký skalní pás nad třetím, největším kuloárem. Pás se jmenuje Gelbes Band a je třeba jej překonat zleva malou stěnkou. Další postup směřuje přímo k veliké věži pod níž jsou zbytky staré chaty (3.818 m.n.m.). Tato věž se obchází opět zleva. Bezproblémové skalní úseky vás dovedou plotnami a pásy až do Malé Mosleyplatte III- přímo nad ní je chata Solvay (4.003 m.n.m.). Doposud jste absolvovali cca 3 hodiny výstupu. 

Velká Mosleyplatte III- vás nasměruje přímo na hřeben. Přes kamenné bloky a stupně se ocitnete pod Roter Turm, kterou je třeba obejít zleva. Následuje výstup po hřebeni k ramenu Schulter. Zde je terén poměrně nepříjemný, led a sníh, tyče pro slanění.  

Následuje krátký sněhofirnový hřeben, kterým se navalíte pod vrcholové partie, již v severní stěně. opět je vhodné postupovat po hřebeni nebo v jeho blízkosti. Tato část se jmenuje Dach a již brzy pomocí nebo bez pomoci fixních lan dosáhnete švýcarského vrcholu. 

Na italský vrchol s křížem se dostanete překonáním téměř vodorovného sněhového hřebene. 

Obtížnost

AD- nebo chcete-li G7 v Bernské klasifikaci

1220 výškových metrů

Jedná se o jednu z nejobtížnějších normálních výstupovek na vrchol vyšší než 4.000 m.n.m.

Obzvláště únavná záležitost s nutností neustálé koncentrace. 

V dolních partiích je hledání cesty poměrně obtížné a ze správné cesty sejdete natotata. To platí pro výstup i pro sestup.

Možnost ústupu a úkrytu  

Možnost ústupu je nulová, tedy neexistuje. To, kam vylezete, musíte stejnou cestou absolvovat zpět. 

V případě náhlé změny počasí znemožňující sestup, je dostatečnou možností chata Solvay, ležící ve výšce 4.003 m.n.m., přímo na hřebeni. Kapacita 10 míst, solární rádio pro nouzové spojení s Bergrettung a Air Zermatt. Podotýkám, že se jedná o nouzovou bivakovací chatku. Není tedy dobré s touto útulnou kalkulovat při plánování výstupu. Dokonce je to zakázané. Je totiž krajně nevhodné, když za bouřky na Solvay natraverzují ze severní stěny dvě totálně vodvařené a zmrzlé dvojky a naleznou tam bandu Čechů při rozkroji a rozhovoru o tom, jak to bude zejtra brnkačka. Takhle ne !!! Taky by jste mohli ráno dostat od nějakýho matadora jednu řádnou do rypáku. 

Sestup

Sestup vede stejnou cestou a pro unavené bývá i delší časovou záležitostí. Ve spodních partiích je cesta opravdu jen těžce rozpoznatelná. Proto velký pozor a hlavně neustálá koncentrace. 

Časový harmonogram 

Ráno se na chatě vstává ve 3:30 a od toho odvíjejte veškerou vaši činnost. Pokud budete chtít vstát ve 2:00 a vzbudíte ostatní, budou reptat a tu hodinu a půl už neprospí. Ve 4:00 se odchází od chaty.

Výstup 4:00 -- 11:00

Sestup 12:00 -- 17:00 5 hodin

Uvedené časy jsou orientační a doporučené. Jsou velmi závislé na vaší kondici a podmínkách na hřebeni. Obecně platí jediná zásada: Do 12:00 na vrcholu.

Vybavení

Bezpodmínečně musíte mít s sebou:

Lano -- bohatě stačí 30 metrů (pro jištění dvojice), Sedák - nejlépe v kombinaci s prsákem, Helma - jen idiot tohle poleze bez helmy (a do hlavy šutrem dostane), Mačky, Cepín -- stačí jeden, lehčí, Smyčky -- cca 10 kusů různých délek a průřezů, Karabiny -- nebo expresky,  Frendy - velikost 3,4,5 občas se hodí, ale nejsou nezbytné, Osma - nebo jiné jistítko, HMS - minimálně 2 + nějakou tu volnou karabinu se zámkem, Šplhadélko - Tibloc, prusíky, ... standardní výbava každého, pro případnou záchranu, atd. ..., Čelovka - nastupuje se za tmy a mnohdy se i za tmy sestupuje, náhradní baterka, Boty - kvalitní boty, které nepromoknou, ale zároveň se v nich dá slušně lézt, Rukavice - po celou dobu výstupu máte buď ruce ve sněhu nebo na kameni, Oblečení - zde je jasné, že to nesmí být žádný Vietnam. Důležité je i rezervní oblečení, nepromokavá bunda atd., Jídlo, Pití - minimálně 1,5 litru na osobu, Krém - slunce dokáže hodně znepříjemnit dlouhý výstup

Důležitá upozornění

Pokud nejste pojištěni u společnosti Air Zermatt tak si toto pojištění rychle obstarejte. Dá se sjednat buď v Alpincentru v Zermattu (na hlavní třídě) nebo přímo na chatě Hörnli. Doporučuji první variantu, protože, co když na Hörnli zrovna nebudou mít ty složenky.

Pojištění stojí 20,- CHF na týden a 30,- CHF na rok a zahrnuje náklady na záchrannou akci, první pomoc a hospitalizaci do 15-ti dnů. Pojištění platí nejen pro celou oblast Mattertalu, tedy i třeba na Monte Rosu, ale pro cizince po celém území Švýcarska. Pro ilustraci uvedu příklad. Kamarád se někam zřítí a vy se psychicky složíte. Kamaráda najdou, vyprostí a odvezou ho vrtulníkem. Poté stahnou z hory i vás, protože sami to nejste schopni sejít. Všechno dobře dopadne, ale již na vás čekají dvě složenky, každá ve výši 3.000,- CHF a to jen za práci horské služby a vrtulníku. Prostě bez pojištění na to zapomeňte.

Apeluji na vás dále, chovejte se všude slušně. Pověst nás, Čechů, je všude hodně pošramocená a máme co napravovat. Pokud se jedna mladá šestnáctiletá holka snaží uklidit po dvaceti Japoncích, bude jí to trvat hodinu. Když jí pomůžete, bude to mít za 3 minuty a eště si k vám sedne a něco se třeba dozvíte. Stejné je to s chatařem, který sám rve těžké lavičky z terasy, když předtím vysel pod vrtulníkem a zachraňoval horolezce ve východní stěně. 

Ostatní výstupové možnosti

Jihozápadní hřeben Liongrat AD III fixní lana 9 hodin, Severozápadní hřeben Zmutt D IV- led do 50° 9 hodin, Jihovýchodní hřeben Furg D+/TD IV lezení 12 hodin, Severní stěna TD V klasika 12 hodin

Komentáře

   
 

  1. Hora co ční k nebesům – příspěvek převzatý z Lezce.
    Protože jsem byl na Matterhornu asi týden před Azbestem připojím i já svou troškou zážitků z této hory. Možná to někomu pomůže si uvědomit, že to opravdu není až taková pr… legrace. Na Matterhorn jsem úspěšně vystoupal Hörnligratem již dvakrát. V obou případech s kolegou nelezcem, což hraje dost významnou roli hlavně při rychlosti výstupu. Diky tomu se mi ani jednou nepodařilo zvládnout výstup z Hörnlihutte na vrchol a zpět za jeden den (jak doporučuje průvodce), ale museli jsme využít útulny Solvay k nouzovému přespání. Když není moc lidí a druhý den je dobré počasí na sestup, tak je to celkem přijatelná varianta, ale nedoporučuji si ji takto plánovat.V Solvayce je pouze jedna palanda. Pohodlně v posteli se tam tedy mohou vyspat 4 lidi. Ostatní musí na stůl a na zem. K dispozici je asi 10 ks dek a dvě zapomenuté karimatky. Není zde voda ani vařič!! V boudě je také vysílačka pro nouzové volání, ale ta zrovna na začátku června nefungovala. Místní horská služba tvrdila, že ji na sezónu vymění. Naštěstí je na chatě docela slušný signál a lze tedy přivolat pomoc mobilem. Toho jsem museli bohužel letos využít i my a tak jsme se ze Solvajky po dvou dnech čekání v bouřce svezli věrtaljotom. Je to super zážitek, ale na svou čest bych raději slezl dolu po svých. Jenže za ty dva dny napadlo na kopec přes půl metru sněhu a to je v podmínkách této rozbité hory opravdu nepříjemné. Pokud jste tam nebyli, tak vězte, že symbol všech hor je z blízka jen hromada kamení, nad kterou gravitace zhusta vítězí. Když to vše pokryje čerstvý sníh, je pohyb v tomto lomu vskutku šťavnatým zážitkem. Nemyslím, že bych patřil mezi lezce bez morálu, ale když jsem zkoušel cvičně kousek sestoupit, tak jsem se málem p…. strachy. Zkrátka raději na sníh nečekejte. Cesta přes Hörnligrat je velmi dlouhá a namáhavá -převýšení 1200m od chaty. Když chcete stihnout – chata, vrchol, chata za den a neriskovat změnu počasí musíte docela pelášit. Předpokládá to dobrou aklimatizaci a schopnost se bezpečně bez jištění pohybovat v dvojkovém terénu. S čím je třeba ještě při výstupu počítat: Asi největším problémem je orientace. Cesta není značena, až na některá místa, kde vás navedou mužiky a občas slaňáky. Nejtěžší je spodní pasáž, kde se traverzují tři kuloáry, každý v trochu jiné výšce od hřebene. Při prvním výstupu jsme ráno našli v druhém kuloáru tři promrzlé Španěly, kteří večer slanili moc nízko a už se nedokázali vrátit.Naštěstí pro ně, byla noc relativně teplá a tak přečkali nouzový bivak bez následků. Ideální pro průstup touto částí je chytit se místního guida (ale i ti občas tápou) a nebo si úsek projít den předem. Nezapomeňte, že tudy půjdete s čelovkou. Nad třetím kuloárem se cesta vine převážně východní stěnou přes několik ploten až k chatě Solvay. Pozor v cestě je spousta falešných stop v podobě slaňovacích smyček. Asi 100 výškových metrů pod chatou je další nepříjemné místo. Výstup se zvedá na hřeben a vede přes úsek volné suti. Pokud jde někdo nad vámi, shazuje kamení a ani se nemusí moc snažit. Letos to odnesla jen přeska batohu a termoska – nezapomeňte na přilbu. K chatě se dolézá asi 30m trojkovým koutem, je tam pár nýtů. Náročnější je také odlez od chaty na rameno sněhového pole. Pak začíná podle podmínek mixový terén nebo sníh o sklonu cca 45 – 50 stupňů. Povedou vás jistící tyče. Dále se pokračuje po exponovaném hřebeni až k závěrečnému kolmému výšvihu. Ten se leze asi 100m po tlustých šplhacích lanech. Je trochu otročina a taky vám dochází kyslík. Pokud by jste chtěli lézt čistě, stoupne obtížnost až na 5 UIAA. Za posledním lanem je sněhové pole vrcholové čapky. Levou částí při hřebeni vyjdete až k soše sv. Bernarda a na vrchol. Pohled z vrcholu je fantastický. Sestup stejnou trasou je časově téměř stejný jako výstup. Až k chatě Solvay se dá hodně proslaňovat. V plné sezóně vás budou zdržovat ostatní. Také je možný postup přes italský vrchol (o metr nižší) a sestup hřebenem Lion – je tam více fixů a k chatě Rif. Carel je to jen 600 výškových metrů. Ovšem potom vás čeká trochu delší návrat k autu. No snad tam není moc hrubek a Azbestovi přeju příště úspěch. Hoře zdar Bolek.

    bolek · 6. August 2009 · #

  2. Matterhorn
    Kluci, na chatě se teď vstává (povinně) ve 4.30 a vyráží se v 5.00!
    Čas na výstup = 3,5 – 4, 5 to už je většinou všechno v pytli (spousta lidí půjde proti Vám!!!). Viz Bolkův příspěvek!
    Sestup = výstup (i co se týká času)!!!
    Ideál je bejt v poledne zpátky na pivu!!!
    Zapomeňte na slaňování!!!
    (Jsou tam tak dvě tři krátký kritický sestupový místa na spouštění.)
    Postup družstva současně!!!
    A cesta na obrázku je nebezpečná, tedy ta spodní třetina,od prvního kulouáru po levé straně koutem přímo vzhůru a pak fofrem na hřeben (jsou tam konopný lana). Ten váš nebezpečný traverz koloárama se vlastně jde vrchem, kde se cesty opět spojují!!!

    Já a Frenky · 6. August 2009 · #

  3. Matterhorn
    Po nejrůznějších zážitcích na Matterhornu připojuji svoje desatero pro kamarády, kteří se chystají lézt hřebenem Hörnli letos:
    1. Na Matterhornu to je především o rychlosti postupu. Výstup i sestup musíte zvládnout v jednom dni (při dobré přípravě se to dá v pohodě stihnout celé za 9 až 10 hodin).
    2. Den před výstupem se neunavujte, šetřte síly na výstup.
    3. Nastupujte pouze za optimálního počasí. Pokud nejdou horští vůdci, nemá smysl se pokoušet.
    4. Na výstup nastupte už v noci, nejpozději hodinu před svítáním. Nejlépe společně s horskými vůdci, dříve než se začnou valit lanová družstva, která spolehlivě zablokují cestu. Na chatě Hörnli je budíček asi hodinu a půl před svítáním (v červenci 3:30, na začátku srpna 4:00, na začátku září 5:00), 20 minut po budíčku se vyráží.
    5. Lezte ve dvojici, lanová družstva na Matterhorn nepatří (není to ledovcová túra).
    6. Alespoň jeden ze dvojice musí dobře znát trasu až po Solvay. Pokud totiž nelezete optimální trasou, musíte daleko více jistit a ztrácíte čas a energii.
    7. Od 15.7.2003, kdy se vysypal druhý kuloár, je trasa změněná: Hned za prvním kuloárem se leze na hřeben, druhý kuloár se obchází po hřebeni, místy v severní stěně. Jsou zde fixy a je to krásně exponované.
    8. S bivakem Solvay nepočítejte. Je určen pouze pro nouzové případy. Bohužel tam vždy potkáte individua, která si ho pletou s hotelem a na Matterhorn lezou expedičním (!!!) stylem i 3 dny. Tak takhle ne! Švýcaři pak vybírají pokuty. V případě náhlé změny počasí to může být i fatální…
    9. Při sestupu zbytečně neslaňujte, je to účelné pouze na dvou krátkých slaňovacích místech pod ramenem Schulter, pěkné slanění je přímo nad a pod Solvay (Horní a Spodní Mosleyplatte) a to je všechno.
    10. Dříve než vůbec vyrazíte k Matterhornu, je dobré si ověřit, zda už je nebo ještě je lezitelný. Informace zjistíte nejlépe dotazem v Alpincentru v Zermattu: e-mail: alpincenter@zermatt.ch, telefon: +41 27 966 2460. Například v roce 2004 bylo moc sněhu a tak se začalo lézt až na konci července! V září už sníh často napadne a drží …
    Možná se někomu moje poznámky zdají “profesorské”, ale vím o čem mluvím. Na Matterhornu jsem byl dvakrát a vyzkoušel si prakticky co je dobře a co špatně. S trochou štěstí jsme pak s kamarádem v pohodě vylezli v srpnu 2004 na vrchol za 4 hodiny 10 minut a sestup nám trval 4 hodiny 40 minut. Případné dotazy rád zodpovím. Hodně zdaru na Matterhornu přeje

    Michael Rychnovský · 6. August 2009 · #

  4. Chci se zeptat jak se jeví možnost přechodu ze Švýcarska do Itálie nebo naopak přes vrchol. Z dostupných informací usuzuji, že by to bylo schůdnější z Itálie přes Liongrat, ale nechám si poradit.
    Dále se chci zeptat jak se znalcům jeví termín cca pol. září pro danou tůru, zejména z hlediska počasí a délky dne.
    Díky za odpověď.

    Petr Kamínek · 8. June 2011 · #

---