Hochkönig 2941 m.n.m. - Dientenerweg 6 UIAA (A0)

Pátek 8:00 

Sedím v práci u počítače, koukám na nevábně vyhlížející předpověď počasí pro Frankenjuru a přemýšlím, zda má cenu jet 200 km se někam schovat pod německý převis. Ale co, bude víkend a ten se tráví ve skalách. Termín odjezdu domluvíme večer.

Pátek 20:00

Jalta, pivo a klábosení. Sedíme s Martinem a zjišťujeme, že jsme nakonec zbyli jen dva a ani jednomu se do Jury nechce. Pak přichází, ani nevím odkud, bájný nápad. Jedem do Alp, v pondělí se to nějak do práce zavolá.

Sobota 8:00

Vyhazujeme z auta jednoduchá lana a vhazujeme lana dvojitá. K nim ještě spoustu harampádí, který v ve FJ skutečně nevyužijeme, ale do Rakous se budou hodit. Místa v autě víc než dost, jedem přece sami, jako za "starejch časů".

Sobota 20:00

Ležíme ve spacákách, studujeme průvodce, čučíme do stěny a GSM zajistí kontrolu počasí na následující dva dny. Skoro jasno až polojasno, riziko srážek 10%. 

Neděle 8:00

To právě funíme někde v polovině nástupu pod Jižní stěnu. Jsme už hodinu a půl na cestě, terén začíná těžknout, ale kóta 2400 m.n.m. nás nezadržitelně přitahuje. A za chvíli tam už budeme.

Neděle 20:00

Chatař nalévá zadarmo, bolí nás celej Azbest a celej Martin, ale jsme více než spokojený. Pár piv, zápis do knihy výstupů jižní stěnou, kde před námi jsou jen nějací Angláni a pak již jen tři výstupy od Alberta Prechta. To vše za poslední tři roky. Zítra jedem domů.

Tolik telegrafický deníček, teď již reálná fakta :

Charakteristika

Nádherná linie v kompaktní skále nabízející perfektní lezení ve výborně strukturovaném severorakouském vápenci. Nechybí expozice a to máme přece rádi.Nejen za slunného počasí je výstup touto cestou opravdový zážitek. 

Spodní partie velmi často vlhké !!!

Obtížnost

6 RP, 6- A0

Při našem výstupu 1. délka kompletně mokrá. 2. Délka (klíčová) lezení v  řece !!! Stanovuji náš náhled na klasifikaci, kdy jsme druhou délku překonali jen pomocí skyhooků regulérním A3, na 5+ A3

13 délek, 550 m (600 výškových metrů)

Zajištění

Cesta sanována v roce 2002 Albertem Prechtem.

Stanoviště: nová vždy s jedním kombinovaným borhákem Stubai.

Fixní jištění: borháhy cca 2 na délky, sem tam stará skoba, některé i značně úsměvné.

Vlastní jištění: lze bezpečně dojistit vklíněnci, frendy a smyčkami. Průvodce udává možnost hodin, ale viděli jsme jen jedny.

Příjezd

Plzeň -- Železná Ruda -- Regen -- Passau -- Salzburg -- Bischofshoffen - Birgkarhaus

Z  Plzně cca 380 km

Výchozí středisko

Birgkarhaus cca 1 370 m.n.m. -- parkoviště, nebo parkoviště před cca 500 metry. Zde i možnost pohodlného přespání s výhledem do stěny. Nadmořská výška cca 1320 m.n.m.

Přístup pod stěnu. 

Snadný, jasný a orientačně nenáročný, po značené turistické stezce cca 1 hodinu 30 minut. V okamžiku, kdy se značená cesta začíná stáčet doleva směrem k Birgkaru, je třeba natraverzovat doprava pod velký zřetelný kuloár. Tím nahoru. Po levé ruce zanechat výrazný kolmý skalní útvar. Na konci kuloáru traverz doleva do skalních stupňů a těmi přímo vzhůru. Zde velmi opatrně za mokra (obtížnost II UIAA). Objeví se oranžový roh jižní stěny, směřujte přímo k němu. Vlevo od jeskyně cca 50 metrů je nástup do Dientenerweg a Don Juan. Další 1 hodina 30 minut, celkem tedy cca 3 hodiny a 1 000 výškových metrů.

Vlastní výstup

Délka 1. Pilířkem nahoru, následně traverz doprava k prvnímu stanovišti. Mokré !!!

Délka 2. Nástup do velmi výrazného odštěpu po levé ruce, jím šikmo vzhůru. Lezení v plotně za malé chyty. Mokré !!! My jsme toto místo překonali 5+ A3, jinak 6 RP či 6- A0 za mokra velmi těžké a nejisté. 

Délka 3. Přechod do stěnového lezení v ukloněných plotnách. Částečně mokré.

Délka 4. - 6. Nádherné lezení v plotnách a vodou modelovaných vodních strukturách. Velmi vzdušné. Zde je dobré sledovat linii nově osazených BH, jelikož starší varianty tzv. kličkují a při celé délce lana se nevyhnete obtížím s jeho taháním.

Délka 7. Výlez z ploten na skalní rameno. Již relativně snadné.

Délka 8.--10. Po plochém rameni pod vrcholovou stěnku. Lze a doporučuji jít průběžně. Obtížnost III+ 

Délka 11.-13. Těžký výlez stěnkou přímo do blízkosti vrcholu. Obtížnost 6- RP (5+ A0) 

Poznámka: Po délce 10. je možnost ústupu traverzem doprava, kde terénem III+ bez fixního jištění lze dolézt cca 200 metrů na vrcholový hřeben Hochkönigu. Z důvodu času jsme tak při našem výstupu učinili. Chata Matrashaus (přímo na vrcholu) je na dohled a po značené cestě se k ní během 15 minut dostanete.

Sestup

Sestup obnáší za normálních podmínek jednoduchou cestu bez nutnosti jištění morénou Birgkar. Cca 2 hodiny.

Časový plán

Přístup 3 hodiny

Výstup 4 - 7 hodin

Sestup 2 hodiny

Uvedené časy jsou pouze orientační a jsou závislé na podmínkách a vaší nejen lezecké kondici. 

Vybavení

Kompletní, pro lezení více délkových cest v horách. Oblečení pro případ náhlé změny počasí, čelovka, jídlo a pití.

Lezečky si neberte moc malé !!! 

Průvodce

Jiří Novák, Severní vápencové Alpy - 1. díl (topo cesty není kompletní)

Topo


---