Grossglockner 3 798 m.n.m. - Alter Kalser Weg PD

Počátkem července jsme se rozhodli zdolat nejvyšší horu Rakouska Grossglockner (3798 m). Výstup jsme provedli z jižní strany. Z  počátku jsme měli ambice pokusit se zdolat horu Luisengratem (3207 m) přecházející plynule ve více známý Stüdlgrat. Vzhledem k nepříznivému počasí, které panovalo v první polovině července jsme se rozhodli pro klasický výstup z  jihu (tzn. Kals am Grossglock. -- Stüdlhütte -- Ködnitz kees -- Erzh. Johann H. -- vrchol).  

Příjezd do Kals am Grossglockner (1800 m):

K  tomu, abychom  se  dostali  pod Grossglockner z jižní strany, je nutné překonat masív  Glocknergruppe.  Toho jsme dosáhli průjezdem tunelu Felbtauerntunnel (140 ATS).  27  km  za  tunelem  dojíždíme  do  městečka Huben. Od něj je to již kousek k  odbočce  do Kaslu  am  Grossglock  (2 km). Po absolvování prudkého stoupání je nutné počítat ještě s platbou za vjezd do vesničky Kals  am  Grossglockner. Mýtné se  vybírá  asi 5  km  před  vesnicí (pozn. přejezd Grossglockner Hochalpen strasse přijde  350  ATS  přes  den,  175  ATS  po  18 hodině).   Parkoviště   v   Kals   am Grossglockner   je  poměrně  rozlehlé  a  zcela  jistě  zde  naleznete  místečko  pro zaparkování.  

Výšlap na Stüdlhütte (2801 m):

Z  parkoviště  vycházíme  po  14  hodině. Pokud  čekáte výstup   odlehlým  údolím  východních  Alp,  asi  budete zklamáni. V prvních  2/3 výstupu je to klasická "High way" pro   všechny   milovníky  hor.  Široká  cesta  se  mění  u Lucknerhausu   v  obvyklou  výstupovou  cestu  směřující cik cak až k Stüdlhütte.  Jedná  se  spíše  úmorný  výšlap nutný pro nabrání nutné výšky a aklimatizaci.  (Pozn. jedna noc na Stüdlhütte přijde na 100 ATS, člen AV, ČHS 50 ATS, za vodu se neplatí.) 

Přechod Ködnitz kees a výstup na Erzh. Johann Hütte (3454 m):

Po  krátkém  traverzu jižní stěny Schere docházíme k ledovci Ködnitz kees.  Zde  je  nutná  obvyklá  výbava pro pohyb na ledovci  i  přesto,  že  přechod  tohoto ledovce je objektivně bezpečnější něž  přechod  Hofmanns  kees (tento ledovec je nutné zdolat při výstupu "severní cestou"). Počasí se začíná postupně   zhoršovat,  dokonce  se začínají  ozývat  hromy, zvažujeme  návrat  zpět na Stüdlhütte. Vzhledem k tomu, že se jedná o krátký přechod,  volíme variantu dalšího postupu. Přechod ledovce byl celkem  bezproblémový,  ale  počasí  se radikálně zhoršilo (sněhová vánice, bouřka ustoupila).   

Zbývající část výstupu  na Erzh.  Johann Hütte  vede zajištěnou  cestou  hřebenem z vrcholu Burgwant Sch.  na Erzh. Johann Hütte  (400 mH).  Celá  cesta  je  jištěna ocelovým lanem, poměrně snadno odjistitelné pro případ nepříznivého počasí. (Pozn. jedna noc na Erzh. Johann Hütte 180 ATS, člen 120 ATS,  za 0,5 l vody  se platí 20 ATS.)  

Výstup na vrchol Grossglockneru:

Po první noci, kterou jsme strávili na Erzh. Johann Hütte, se ráno vydáváme na první zteč  vrcholu.  Počasí  je  nevlídné, stále sněží, fouká silný vítr. Sílu větru  dokumentuje zjištění, že při jeho nárazech se nelze udržet  stabilně jen na nohou, je  nutná  třetí  opora   (ruka držící cepín).   Výstup  začíná přechodem krátké plošiny za Erzh. Johann Hütte a následuje strmý  výstup  sněhovým  polem  východní částí  Hofmanns kees. Cesta po ledovci vede cik  cak  vzhůru až  dojdete ke skalní stěně malého  Glockneru (konec  ledovce cca. po 250 mH). Nám  se  podařilo  dojít pouze  ke skalní  stěně  a díky nepřízni počasí se vracíme zpět na chatu.

Druhý pokus jsme provedli kolem jedné hodiny odpolední,

kdy se vrátila skupina rakouských lezců vedená vůdcem (správcem chaty Erzh. Johann Hütte). Zjišťujeme možné nástrahy   výstupu   a   možnosti   bezpečného   jištění. Vůdcem jsme  ujištěni,  že cesta  je  jištěna  ocelovými tyčemi,  které  jsou  rozmístěny  cca.  po 30 m po celé délce skalní cesty (přechod malého Glockneru až na velký).

Odpolední počasí bylo přívětivější, nefouká takový nárazový vítr, ale celý výstup je zahalen  mraky.  Po   zdolání   strmého  sněhového   pole   Hofmanns  kees  začíná zajímavější lezecká část a to výstup na klein Glockner.  Jedná se o nepříliš náročný výstup ve skalnatém terénu z části  pokrytém  sněhem  (sníh  pouze  za  nepřízně počasí). Po výstupu na malý Glockner, který jsme ani nezaregistrovali díky mrakům, přecházíme  krátký  hřebínek  a  dostáváme  se   k  vyústění   Palavičiniho  průrvě (Pallavicini rinne). V této  části výstupu je důležitá jistota chůze a opět zdůrazňuji  nutnost jištění. Přechod 3-4 m Palavičiniho průrvy je poměrně exponovaný. Vpravo i vlevo 70º kolmá stěna 600 a 800 mH. Následuje krátký výšvih a jsme na Grossglockneru.  

Různé radosti a strasti při výstupu:

První zajímavostí   bylo   naše   setkání   s  "veteránským párem" (cca 70 let), který měl   namířeno na Lucknerhaus. Seděli na jedné  z  laviček,  které  lemují širokou cestu na Stüdlhütte. Prohodili jsme  zdvořilostní fráze a pokračovali dále.  Po  20  m  jsme  se ohlédli  a  s  mírným  úsměvem na   rtech  zírali  na  staříka  belhajícího  se  o  speciálně  upravených francouzských holích vzhůru na  Grossglockner!  Klobouk dolů jeho výkonu.  

Při  návratu  z  vrcholu  jsme  zažili  30  minutovou  zácpu  u  Palavičiniho průrvy. Křižovali jsme se  ze  skupinou  5  lezců,  cesta  je  průchodná  vždy  jen  jedním  směrem. Nedovedu  si  představit ty  davy lidí, které vystupují na  Grossglockner  za  pěkného počasí.  

Další zajímavou událostí pro mě bylo  potkat  skupinku dvou párů šlapačů z Čech, kteří podcenili aklimatizaci. Docházeli na Erzh. Johann Hütte severní cestou (cesta začíná  u  Fr.  Josef  Hütte  2362 m přes  Hofmanns  kees na Erzh.  Johann  Hütte 3451 m). V  jednom  dni  překonali  více než  2400 m!  Počítám  i  cestu autem po Grossglockner  Hochalpen   strase.  Po  přenocování  ve   výšce  3451  m   se  již nedokázali  aklimatizovat  a  na  vrchol se  již nedostali, museli se vrátit zpět (viz. obecná pravidla aklimatizace).  

Zaručeně  největší senzací   naší  čtyř  denní  akce  bylo shodou  okolností  opět  setkání  s  českými  krajany.  Při sestupu   přechodu   hřebínku   mezi   malým   a   velkým Glocknerem  jsme  potkali  jedince,  který  za  sebou  táhl zřejmě svoji  šestiletou dceru. Jištěni byli  velmi  kuriózním způsobem. Otec měl kolem pasu uvázanou  prádelní šňůru a dvoumetrovým fousem jistil svoji dcerku.   

Zajímavá byla i jejich další výbava. Holčina měla na nohou holínky a na nich nějaké ručně vystříhané kusy plechu (zřejmě to byly mačky).

Komentáře

   
 

---