Mönch 4107 m.n.m.

Charakteristika:

Představovat našincům "Mnicha", horu Bernských Alp patřící do trojlístku Eiger, Mönch a Jungfrau, by bylo nošením dříví do lesa. Vrcholky těchto tří obrů můžete za příznivého počasí spatřit již z Bernu, ale nejjednodušší výstup do vrcholových partií umožňuje přístup z východu a jihovýchodu (ledovec Aletschfirn, Jungfraufirn). Chtěl bych Vás seznámit se západní výstupovou cestou -- "déčkovým" hřebenem Nollenem.

Obtížnost:

D, Difficile - Obtížné, Led 55° - 60° v klíčovém místě až 80°, na skále do obtížnosti 2+ UIAA

Doporučená výbava:

Výzbroj pro lezení v ledu, dva cepíny, mačky, ledovcové šrouby sedací úvazek, lano 50 m (dvojčata), smyce 6 ks (podíl spárové a obvodové 2:4), expresky 3 ks + 5 ks volných karabin, tři HMS karabiny.

Zajištění:

Klíčové úseky Nollena odjistíte ledovcovými šrouby. Minimální počet jsou dva. Při větším počtu šroubů je možné postupovat průběžně bez zbytečných prodlev s předáváním materiálu. My jsme využili 4 šrouby. Úseky na skále jsou do obtížnosti 2 UIAA a případné jištění zřizujete vlastní.

Výchozí místo:

Grindelwald, Švýcarsko, kanton Bern. Příjezd: z Plzně, Rozvadov, Mnichov, Bodamské jezero, Zurich, Grindelwald. Parkování: parkovací plochy nedaleko železniční stanice Grindelwald Grund, záchytné parkoviště (cca. 5 CHF za den)

Přístup k chatě Guggi:

My jsme pro přesun do Kleine Scheideggu využili služeb švýcarských železnic. Ze stanice Grindelwald Grund na Klein Scheidegg zaplatíte 26 CHF a ušetříte tím 2,5 hodiny s převýšením cca. 1100 m. Popojetím dvou zastávek vlakem být ""lehčí"" o 546 Kč není sice ideální investicí, proč ho však nepoužít, když jede mimochodem každou půlhodinu.

Z Kleine Scheideggu pokračujte na jih po široké značené cestě na kótu 1990 m. Po levé ruce můžete kromě již okoukané severní stěny Eigeru sledovat japonskými turisty nacpané vláčky Switzerland Bahn jedoucí na nejvyšší evropskou železniční stanici Jungfraujoch. Před Vámi vystupuje impozantní hradba Eigergletscheru, severozápadní stěny Mönchu a Jungfrau. Váš cíl by měl být již viditelný a Vy jděte stále na jih. Na kótě 2098 m překonejte divoký ledovcový potok a dále cik cak po značené cestě až na Guggihütte.

Převýšení z Kleine Scheideggu 730 m, z Grindelwaldu počítejte s 1848 výškovými metry

Chata Guggi (2791 m, SAC): Jedná se o samoobslužnou chatu. Ceny za přespání: 20,- CHF (pro členy alpských spolků), 27,- CHF (pro nečleny)

Výstup:

Ráno jsme vstávali v 3:30. Za svitu čelovek jsme poměrně snadno kličkovali nástupem, protože cesta je dobře značena mužíky a ti Vás ještě před úsvitem dovedou až Mönchplateau 3112 m. Pokračujte stále lehkým skalním terénem až pod samotný 280mH dlouhý ledový hřeben. Klíčový úsek ""Nollen"" Vás prověří až v samotném závěru ledového hřebene, aproto máte možnost dostatečně se rozlézt a ""osahat si"" firnoledový materiál. Strmost hřebene se stále zvyšuje a v závěru zasekáváte cepíny přímo nad hlavou. Z průvodce se dozvíte, že se jedná o 55-60° lezení v ledu dle povětrnostních podmínek i s kolmým úsekem.

Po vylezení Nollena máte chvíli na oddych a případnou svačinku. Slunce se již opírá do sousední severovýchodní stěny Jungfrau a Vy můžete v klidu rozmýšlet další postup. Po zdolání odtrhové trhliny (spíše vpravo ve směru výstupu) traverzujte doleva a firnovým 45°- 50° svahem pokračujte až na vrchol, nebo zpočátku firnovým polem se stejným sklonem až na skalnatý hřeben v závěru se spojující s JZ hřebenem (2 UIAA). Lezení v ledu a firnu jsme si užili dosyta, a když naše otlačené achilovky začaly mokvat, tak jsme raději pod dojmem neznámé mykózy zvolili cestu po skále. Závěrečný vrcholový sněhový hřebínek Vás sklonem a expozicí těžko zaskočí.

Sestup:

Sestup normálkou (V hřeben) by neměl být problém, v horní polovině je zajištěn tyčemi, v dolní části pokračuje lehkým skalním terénem až na ledovec Jungfraufirn. Výstup normálkou je klasifikován jako AD-.

Časový harmonogram:

Kleine Scheidegg - Guggihütte 3,5 až 4 hodiny

Z Guggihütte na vrchol 6-10 hodin dle sněhových podmínek

Sestup k Mönchsjochhütte 2 hodiny

Prvovýstup:

13. července 1866, Edmund von Fellenberg s Christianem Michelem a Peterem Eggerem

36

Komentáře

   
 

  1. Ahoj kluci,
    driv tu bejvaly i takovy PDFka co se daly pouzit jako pruvodci, nemate je prosim jeste nekde ke stazeni/poslani?

    Diky moc,
    -Max

    Max · 9. April 2010 · #

---