Wetterhorn 3692 m.n.m.

Charakteristika

Již od pohledu impozantní hora tyčící se vysoko nad Grindelwaldem je o to zajímavější, že žádná z výstupových cest není jednoduchá. Rozeklané pilíře a dlouhé převislé stěny nabízejí velmi vážné lezení až do extrémních stupňů obtížnosti. To vše v relativně velkých nadmořských výškách. Normálka je jaksi schována a tudíž nenabízí příliš expozice, není však úplně zadarmo. Tento výstup shledávám ideálním pro rozehřátí před nějakou vážnější akcí.

Obtížnost 

AD-, III UIAA, 2750 výškových metrů z Grindelwaldu, 1400 výškových metrů výstup z Glecksteinhütte

Zajištění

Těžká místa zajištěna ocelovými kolíky a tyčemi, jinak spousta možností založení smyček a frendů.

Příjezd

Plzeň -- Rozvadov -- München -- Lindau -- Zurrich -- Interlaken - Grindelwald, Z Plzně cca 750 km

Výchozí místo

Grindelwald 943 m.n.m.

Přístup na chatu Glecksteinhütte 2317 m.n.m.

Z parkoviště na konci silnice z Grindelwaldu (1237 m.n.m.) přímo pod západní stěnu. Velká šikmo ubíhající rampa v této stěně vás vyvede pod nezáživnou část přístupu. Sbíráte metry v serpentinách a chata na sebe nechává dlouho čekat. Naproti tomu pohledy nejen na Grindelwald se stále vylepšují a to vás žene dál. 1100 výškových metrů je otázkou 3 -- 4 hodin. Chata je velmi dobře situována, možná je jen trochu nízko. Tato přístupnost se projeví velkým počtem turistů, kteří ovšem většinou nezůstávají na noc.

Vlastní výstup

Velmi brzy ráno za svitu čelovek vyrážíte do travnatých svahů přímo nad chatou. Trávu náhle mění pevné skalní bloky, stupně a kaskády. Za rozbřesku jste pod malým ledovcem. Nadmořská výška je v tomto místě cca 2700 m.n.m. Překonání ledovce traverzem doprava s bravurním manévrem vyhýbání se trhlinám je záležitostí 30 minut. Zde začíná vlastní nevýrazný hřebínek Willsgrätli. Jeho spodní část není technicky náročná (do II+) a není tedy potřeba příliš jistit. Horní část je trochu ostřejší, místa ve III. stupni zde naleznete tak dvě. Jinak konstantně II+. Celé to jděte průběžně, postup tak nebude příliš pomalý. Před koncem se hřebínek začne stáčet mírně doleva směrem přímo k vrcholu, ale vy důsledně natraverzujte do lehkého terénu vpravo. Těsně za hranou se náhle objeví sedlo mezi vrcholem Wetterhornu a Mittelhornu. Jste ve výšce 3508 mn.m. K vrcholu zbývá překonat několik skalních stupňů, kde se obtížnost pohybuje do II UIAA a vrcholovému foto již tedy nic nebrání.Rozhledy z Wetterhornu osobně považuji za nejhezčí, co jsem měl možnost spatřit.

Sestup

Stejnou cestou. Časový plán Přístup 3 - 4 hodiny, Výstup 6 -- 8 hodin (dle podmínek), Sestup 4 hodiny. Uvedené časy jsou pouze orientační a jsou závislé na podmínkách a vaší nejen lezecké kondici.

Vybavení

Jednoduché lano, mačky, cepín, kvalitní obuv, přilba, smyčky, HMS a volné karabiny. Sluneční brýle, krém na opalováni s vysokým UV filtrem, dostatek tekutin a energetických zásob.

Průvodce

SAC Kletterführer - Hochtouren Berner Alpen vom Sanetschpass zur Grimsel Ueli Mosimann

39

Komentáře

   
 

  1. 1

    arachni_name) · 2. December 2020 · #

---