Schareck 3122 m.n.m.

Charakteristika

Druhý nejvyšší vršek skupiny Goldberggruppe, která je součástí rakouských centrálních Alp. Ze západu je vrchol snadno dostupný, protože je využit (zneužit :-) jako lyžařské středisko Mölltal / Ankogel (http://www.gletscher.co.at/de/aktuelles/). Severní stěnka vybízí k alpninistickým počinům. Stěnu je možné prostoupit třemi žlaby různé obtížnosti. Pravý nabízí ledíky do. 80 st. (max. jedna délky). Střední sněho-firnový kuloár je optimální pro skialpnistický počin a levý se skolem kolem 40 st. bývá zneužit pro sjezd.

Obtížnost

Střední sněho-firnový žlab se sklonem do 45 st. diretissima dle sněhových podmínek 75 st.

Zajištění

Žádné v horní třetí čtvrtině žlabu je možné vytraverzovat na skálu do obtížnosti I. Doporučuji v případě velké horní převěji žlabu.

Příjezd

Plzeň - Rozvadov - München - Salzburg - Bischofshofen – St. Johan im Pongau, - Rauris, - Kolm-Saigurn, Plzně cca 550 km

Výchozí místo

Kolm-Saigurn 1628 m.n.m.

Přístup na chatu Niedersachsenhaus 2471 m.n.m.

První důležitá informace je, že chata má pouze 6 míst na winterraumu. Pozor na fullhaus. Dlužno ovšem dodat, že se jedná o noblesní nocležnu, kterou budete neradi opouštět. Nyní k výstupu. na chatu. V zimním období je silnice od Bodenhausu (1236 m) do Kolm-Saigurnu zavřená. Pro přiblížení je možné využít „taxi“, které zde pendluje (Nutno zajistit na Naturfreudehausu, ušetříte hodinu chůze). Od Naturfreudehausu se vydejte doleva (směrem na východ), cesta je značená nelze zabloudit. Výstup k Riffelscharte (2472 m) vyberte dle sněhových podmínek, buď svahem přímo nebo zleva blíže k hřebenu a následným traversem. Posledních část přístupu k chatě pokračuje po hřebeni a vyžaduje jistotu chůze. Cestu na chatu zvládnete za 2 až 2,5 hodiny (od Bodenhausu 3,5 - 4 hodiny).

Vlastní výstup

Přímo od chaty sjeďte do Bräuwinkel (východ) a traverzujte po vrstevnici směrem ke žlabu. Přístup pod žlab zvládnete do 45 min. Fyzická náročnost výstupu žlabem velmi závisí na sněhových podmínkách. V našich podmínkách jsme zvládli výstup za 3,5 hodiny na vrchol (třetina žlaby hluboký sníh, zbytek firn, závěr bez převěje – sklon se zvětšil max. do 50 st.).

Sestup

Z vrcholu po hřebeni na horní stanici vleků lyžařského střediska Mölltal. Po sjezdovce přes Fraganterscharte (2753 m) sjeďte až k Neubau H. Pozor tato chata nemá winterraum. Sestup musíte dokončit sjezdem až k Naturfreudehausu. Nabízí se široký žleb přímo pod chatou, který vás dovede až na Kolm-Saigurn

Vybavení

Mačky, dva cepíny, výbava na skialpy, horolezeckou výbavu jsme nevyužili.

Průvodce a další odkazy

Firn-und Eisklettern in den Ostalpen
http://www.bergsteigen.at/de/touren.aspx?ID=192
http://www.davidhavel.wz.cz/skialpy/schareck/index.php?key=schareck

Video

http://www.davidhavel.wz.cz/skialpy/schareck/index.php?key=video

Mapa

Alpenvereinskarte Nr. 42 Sonnblick

58

Komentáře

   
 

  1. Kr94bd <a href=“http://nlyypekpzumb.com/”>nlyypekpzumb</a>, [url=http://xgodjtqaozak.com/]xgodjtqaozak[/url], [link=http://yqnfylvqtlsq.com/]yqnfylvqtlsq[/link], http://yatpgljzmvio.com/

    adyqxqxfx · 6. December 2012 · #

---