První pomoc

Teoretické rozčlenění:

technická pomoc -- vyproštění zraněného (z visu, z laviny apod.), vyhledání místa, kde již nehrozí další nebezpečí (pád apod.)

zástava prudkého krvácení -- přiložením tlakového obvazu, při neúspěchu kompresí tlakových bodů

kříšení (kardiopulmonální resuscitace)

prevence šoku

ošetření ran

znehybnění zlomenin

transport ve správné poloze

KŘÍŠENÍ (KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE)

Cílem je obnova základních životních funkcí -- dýchání, krevního oběhu, funkce mozku (jeho projevem je normální stav vědomí).

Pozor ! -- kříšení zahajujeme ihned po zjištění jeho nutnosti, (již po 3 minutách po přerušení dodávky kyslíku dochází k nezvratným změnám buněk mozku a jejich smrti).

Postup je shodný kdekoli (na horách, doma).

Provedení:  

Vyproštění zraněného. Rychlé zhodnocení stau nemocného. Prohlédneme zraněného, postupujeme od hlavy k nohám. Nejprve hledáme závažné krvácení (pokud je u proběhlého úrazu předpokládáme). (Jinak ihned ) hodnotíme stav dýchání, srdeční činnost, stav vědomí.

Známky poruchy dýchání:

přiložíme tvář a ucho (event. hřbet ruky) k ústům a nosu raněného - necítíme proud teplého vydechovaného vzduchu

nevidíme dýchací pohyby hrudníku (obnažit hrudník)

modravé zbarvení kůže, rtů, sliznic, nehtových lůžek

Známky zástavy krevního oběhu:

  • bezvědomí

nehmatný puls na krční tepně (mezi průdušnicí a kývačem), event. na jiných velkých tepnách (stehenní, pažní). Pokud se nám nedaří tep vyhmatat na velkých tepnách, neztrácíme čas dlouhým vyhledáváním tepu, srdeční činnost zjistíme přiložením ucha na hrudník zraněného. Nevyhmatávejte tep na malých tepnách např. na zápěstí -- nespolehlivé.

  • zástava dýchání
  • bledost, šedá barva nebo modrofialové zbarvení
  • široké zornice nereagující na světlo

Postup: (dle Mezinárodních směrnic 2000)

U osob nad 8 let nejprve voláme Rychlou záchrannou pomoc (tel. č. 155), podáváme stručnou a jasnou informaci -- co se stalo, kde, kdy, rozsah poranění, přístupovou cestu, jméno zachránce. V zahraniční je mezinárodní tísňové volání 112. Číslo horské služby nutno zjstit před odchodem na výpravu. Důležité je zavolat i v případě, je-li na místě jen jeden zachránce.

Zahájíme kardio-pulmonální resuscitaci.

Pokud možno zjistíme čas zahájení ošetření.

Technika laického kříšení v terénu:

Postupujeme v následujícím pořadí (pro snadné zapamatování jsou kroky označeny podle abecedy):

  • A = Airway -- volné dýchací cesty
  • B = Breathing -- dýchání z úst do úst
  • C = Circulation -- srdeční masáž
  • Ad A = Airway = volné dýchací cesty

Zraněného položíme na záda, na rovnou tvrdou podložku, hlava + krk + ramena musí být v jedné rovině. Jednu ruku položíme na čelo, druhou rukou uchopíme zespoda dolní čelist, zakloníme hlavu dozadu, tím se posune dolní čelist dopředu a otevřeme ústa. Pozor u podezření na poranění krční páteře -- hlavu nezakláníme!, viz. níže. Přehlédneme dutinu ústní, event. ji vyčistíme (zvratky, krev apod.).

Při podezření na poranění krční páteře (vždy po pádu) zprůchodníme dýchací cesty trojitým manévrem: zachránce je za hlavou raněného, úhel dolní čelisti na obou stranách obejme prsty a bradu palci, tlakem prstů na úhel dolní čelisti vysunuje dolní čelist dopředu a nahoru, palce otevírají ústa.

Tento hmat je velmi bolestivý, lze jej použít i ke zjištění hloubky bezvědomí raněného.

Někdy již uvolnění dýchacích cest vede k obnovení dýchání.

Ad B = Breathing = umělé dýchání

Umělé dýchání zahajujeme po zjištění poruchy dýchání (viz. výše) dvěmi rychlými vdechy. Poté zjistíme puls na krční tepně.

I.Pokud hmatáme pulz, pokračujeme pouze v umělém dýchání z plic do plic (tj. z úst do úst). Ke zraněnmu přistoupíme ze strany. Jednu ruku dáme na čelo, dvěma prsty sevřeme nos, druhou rukou uchopíme zakloněnou šíji či obejmeme bradu (bez záklonu hlavy, při podezření na poranění krční páteře viz. výše), svoje ústa utěsníme kolem úst raněného a vdechneme. Zároveň, jako kontrolu správného dýchání sledujeme zvedání a klesání hrudníku. Dechová frekvence je 10-14 vdechů/minutu. Dechový objem by měl být u dospělého 500 až 800 ml (pro orientaci -- klidový dechový objem ve zdraví je 400-600 ml).

Ad C = Circulation = nepřímá srdeční masáž (stlačováním srdce mezi hrudní kostí a páteří dojde k vytlačování krve ze srdce)

II. Pokud nehmatáme puls, provádíme umělé dýchání společně s nepřímou srdeční masáží.

Hmatem najdeme dolní konec prsní kosti, vyhledáme bod, kde budeme tlačovat hrudník -- nachází se 3 prsty nad koncem prsní kosti, položíme zkřížené dlaně na sebe, hrudníku se dotýká jen dolní přechod doní části dlaně v zápěstí, prsty jsou natažené vzhůru (jimi hrudník nestlačujeme), lokty jsou stále natažené, hrudník stlačujeme kolmo proti podložce do hloubky asi 5 cm, pohyb vychází z kyčlí (jinak je neúčinný a zachránce se brzy vyčerpá), na ruce přenášíme váhu těla. Mezi jednotlivými stlačeními ruce nezvedáme z těla raněného, necháme je ležet na hrudníku. Frekvence stlačení je 100/min. Srdeční masáž nepřerušujeme na dobu delší než 5 sekund.

Poměr umělých vdechů a stlačení hrudníku je 2:15 při jednou i dvou zachráncích (změněno oproti dřívějším doporučením).

Po 20 cyklech (tj. 20 x 2 vdechy a 15 stlačení hrudníku) kontrolujeme tep na krční tepně a spontánní dýchání. Pokud se obnovila srdeční činnost, pokračujeme v umělém dýchání. Pokud se obnovila dostatečně srdeční činnost a spontánní dýchání, uložíme nemocného do stabilizované polohy (není-li podezření na poranění páteře). V opačném případě pokračujeme v resuscitaci.

Poznámky:

I samotná masáž hrudníku je lepší, než řádná resuscitace -- při nemožnosti provádět umělé dýchání (př.poranění obličeje).

Ukončení resuscitace:

při obnovení spontánního dýchání a srdeční činnosti

po příjezdu RZP, kdy dále pokračuje v resuscitaci lékař

po 45 minutách resuscitace, kdy nedojde k obnovení dýchání a srdeční činnosti

při naprostém vyčerpání zachránců

Výjimky: podchlazení (v resuscitaci pokračujeme pokračuje do ohřátí nemocného na normální teplotu, při podchlazení je bazální metabolismus snížen a tím jsou i nároky tkání na kyslík menší, po 40 minutách nemusí být buňky mozku nezvratně poškozeny), děti.

Resuscitaci nezahajujeme:

  • biologické známky smrti (posmrtná ztuhloust a skvrny)
  • zástava oběhu nebo dýchání prokázaná před více jak 15 minutami

Zkrácené schéma laické kardiopulmonální resuscitace:

  • Uložení raněného na záda, zhodnocení spontánního dýchání, srdeční činnosti
  • Zajištění volných dýchacích cest
  • Zahájení umělého dýchání 2-ma vdechy
  • Dále samotné umělé dýchání -- frekvence vdechů 10-14/min, objem 500-800 ml

Umělé dýchání + nepřímá srdeční masáž -- poměr vdech: stlačení hrudníku = 2:15 při jednom i dvou zachráncích, frekvence stlačení 100/min

Upozornění: Výše uvedená doporučení neplatí pro resuscitaci dětí ve věku 1 měs až 8 let. Obecné schéma je shodné, technika provedení je odlišná.

Použitá literatura:

International resuscitation guidlines 2000, Memorix, Neodkladné stavy v medicíně Sonke Muller, Doporučení Společnosti horské medicíny, www.tatry.cz


---