Starigrat - Paklenica

Poloha:   

Tato asi nejznámější chorvatská oblast leží na pobřeží v polovině vzdálenosti mezi městy Karlobag a Zadar. Do obou měst je to přibližně 40 km. Celá oblast je vyhlášena národním parkem a je tvořena dvěma kaňony Velika i Mala Paklenica. Mala Paklenica není údajně lezecky příliš využívána. Zmíníme se zde pouze o Paklenici Velike.

Příjezd:

Pravděpodobně nejoptimálnější příjezd je přes Karawankentunnel, Lublanju, Rijeku a právě Karlobag. Z ČR se jedná celkem o 900 km v celku úmorné jízdy

Přístup:   

Hlavním centrem dění je městečko Starigrad, jenž leží v bezprostřední blízkosti vstupu do Národního parku Velika Paklenica. Vstup do Male Paklenice je o 4 km dále ve vesnici Seline. Odbočky do obou kaňonů jsou velmi dobře označeny a v podstatě není možné zabloudit. Mala Paklenica není údajně lezecky příliš využívána. Zmíníme se zde pouze o Paklenici Velike.
Cesta osobním automobilem ze Starigradu přímo ke vstupu do Velike Paklenice je otázkou doslova několika sekund a již se ocitáte na prvním záchytném parkovišti. Pro vstup je třeba zakoupit jeden z několika druhů lístků.

Vstupné je následující:

Osoba / 1 den 5,- DEM
Osoba / 2 dny 8,- DEM
Osoba / 5 dní 13,- DEM

Do celého areálu je kupodivu povoleno vjet autem a ještě k tomu zadarmo. Cesta od prvního ke druhému parkovišti obnáší další dva kilometry. Tato vymoženost však umožňuje, že od moře u skal jste během 10 minut. První sektory se totiž nacházejí v podstatě hned u parkoviště. Je dobré si přivstat, protože místo k parkování v 11 hodin zde pravděpodobně nenaleznete.

Roční období:

Jaro -- asi ideální, prý však hodně prší.
Léto -- lézt se leze o sto šest, v odpoledních hodinách skoro nemožné.
Podzim -- trefit počasí
Zima -- místní sem jezdí trénovat dlouhé cesty, prý často ostrý vítr.

Charakteristika:     

Krásný vápenec, ostré hrany, odštěpy, sokolíky, občas dírky
Délky cest jsou od 10 metru až do impozantních 350 metrů ve stěně Anica Kuk

Obtížnosti:

Krátké sportovní cesty 4a -- 8b+ (135 cest z toho 49 cest 6a -- 6b)
Dlouhé sportovní cesty 3 -- 8a+ (102 cest z toho 52 cest 5a -- 6b)
Dlouhé spoře odjištěné cesty 3 -- 7c+ (77 cest z toho 47 cest do 5c)
Technické cesty A0 -- A4 (21 cest z toho 16 cest A1 -- A2)

Cesty, které stojí za to zkusit:   

Mosoraski (Anica Kuk, č.37) 5c 350 m (10 délek, nově vynýtováno, tutové štandy)
Nejlezenější cesta ve stěně, ráno brzy na nástup, na nástupu pomníček ve tvaru velké oválné karabiny usnadní orientaci, krásné jednoduché lezení v kompaktní skále, klíčová osmá délka je dlouhá a vzdušná (je to veliký kolmý odštěp vcelku dobře odjištěný) nejhezčí místo je však položená stěnka v samotném závěru, jenž je za dobrou strukturu.
Velebitaski (Anica Kuk, č.33) 6a+ 350 m (11 délek, vynýtováno, sada vklíněnců)
Linie patřící do známé trilogie Mosoraski, Klin, Velebitaski oplet jedna z velkých klasik, ve čtvrté délce je třeba kousek sestoupit k pokračování cesty, nepokračovat za skobami přímo nahoru.
Albatros (Anica Kuk, č.32) 6c 340 m (9 délek, vynýtováno, tutové štandy, sada vklíněnců)
    
Jedna z nejpohlednějších a nejlogičtějších linií ve stěně, dávat pozor v druhé délce, klíčová délka je ta první, až pojedu do Paklenice příště, tak polezu tuhle.
Dále stojí za zmínku lezení krátkých, výborně odjištěných cest v sektorech Popaj, Figa a Nad Ljuskom.

Průvodce:

Penjačky vodič -- Paklenica (Boris Čujič, vydáno 2001, cena 120,- Kuna = cca 34,- DEM)
Možnost zakoupení je na prvním i druhém parkovišti přímo v Paklenici.

Možnosti ubytování:    

Ve Starigradu je dostatek kempů, kde však kvalita služeb nedosahuje v žádném případě standardu obvyklého v  západních zemích. Kempy jsou navíc v létě přeplněné. Východiskem může být pokusit se nalézt solidní levný kemp do 10 km od Starigradu. Pokud budete hledat, tak jej určitě naleznete. Jeden takový je ve vesnici Seline.
Ceny se pohybují od 10,- DEM na osobu/noc.

Pivo:

Jsme první průvodce, který vám poskytne i tyto informace. Pivo je nejlepší Karlovačko a Ozoj (nebo něco podobnýho). Kafe si nedávejte.

Koupání:

Je to sice moře, ale na 14 dní pobytu na pláži to asi není. Pláže nejsou ani oblázkové ani pískové. Jsou prostě šutrové nebo betonové. Ale dá se to rozdejchat.

Nashle v Paklenici


---