Kampermauer - popis oblasti

 Obecná charakteristika oblasti:

Jedná se o poměrně velkou cvičnou lezeckou oblast s cestami ve velmi kvalitním a pevném vápenci. Lezecká činnost je zde datována již od počátku padesátých let tohoto století, avšak svého největšího rozmachu oblast dosáhla teprve v 80. letech, kdy zde působili mnozí význační rakouští lezci. Vlastní oblast je tvořena mohutným masivem, kde je přibližně 80 sportovně odjištěných lezeckých cest převážně v obtížnosti od V do VIII stupně UIAA o délkách od 20 do 310 metrů. Výška vlastního masivu přesahuje místy výšku 300 metrů.

Přístup, lokalita:

Oblast se najdeme poblíž rakouského městečka Spital a. P. v sedle Hengstpaß (Laussapaß) [1024 m.n.m] horské silničky mezi městečky Windischgarsten a Altenmarkt.

Do oblasti se nejlépe dostanete přes Dolní Dvořiště na Enns (silnice 124,123) - Steyr (115) - Frauenstein (140) - Windischgarstein (138). Máte-li dosti financí na dálniční známku, můžete to vzít přes Linc a dále směrem na Liezen po dálnici. Ve Windishgarsteinu se dáte vpravo po Hengstpass - Bundesstraße a asi 10 kilometrů za vesničkou Rusenau a dva kilometry za sedlem dorazíte k malému šotolinovému parkovišti které je pod stěnami. Nad tímto parkovištěm cca 200 metrů je odpočívadlo , menší, kam se vejdou dle vlastní zkušenosti 3 auta. Nad tímto místem vede přes silnici mostík pod nímž se dá pohodlně spát (cca 12 lidí !). Po období dešťů bych to ale neradil. Obě varianty příjezdu čítají od hranic přibližně 150 kilometrů, viz mapka.

Všeobecná charakteristika a obtížnost:


Obtížnost    Počet cest     Počet délek

III                    2                  24
IV                   10                  24
V                    10                  27
VI                    8                  15
VII                  27                  49
VIII                12                  24
>VIII, popř. A0  8                    9

Materiál a situování masivu:

Převážná část stěn je situována směrem k jihu a skály bývají vzhledem k nadmořské výšce příjemně prohřáté. Častý je i výskyt teplých proudů a tak se zde často leze i v zimě. Celý masiv je tvořen velmi kompaktním "dachsteinským vápencem", avšak místy lze nalézt i dolomit. Vlastní struktura skály má však velmi rozmanitý charakter, kdy si zde to své najde snad každý. V převážné většině absolutně kolmé, až místy zpět lehce přepadající stěny prostupuje pouze několik spíše menších převisů - počínaje dírkami, přes malé lišty a rozmanité druhy spár až po táhlé kouty lze nalézt snad vše na co si vzpomenete.

Zajištění a doporučovaný materiál:    

Převážná část stěn je situována směrem k jihu a skály bývají vzhledem k nadmořské výšce příjemně prohřáté. Častý je i výskyt teplých proudů a tak se zde často leze i v zimě. Celý masiv je tvořen velmi kompaktním "dachsteinským vápencem", avšak místy lze nalézt i dolomit. Vlastní struktura skály má však velmi rozmanitý charakter, kdy si zde to své najde snad každý. V převážné většině absolutně kolmé, až místy zpět lehce přepadající stěny prostupuje pouze několik spíše menších převisů - počínaje dírkami, přes malé lišty a rozmanité druhy spár až po táhlé kouty lze nalézt snad vše na co si vzpomenete. Zajištění bylo prováděno místy možná až s přehnanou pečlivostí borháky. Vzdálenost jištění se na lehčích cestách pohybuje od 3 do 4, na těžších pak od 2 do 3 metrů. Pouze v cestě MORALPLATTE je vzdálenost kolem 5 metrů. "Postupové" i "slaňovací" štandy jsou vždy osazeny po dvou jištěních. Přestože je skála velmi kompaktní tak do delších cest bych asi přeci jen nevyrážel bez helmy a počítejte s častými padesátimetrovými slaněními, u některých cest i převážně vedoucími volným prostorem. Vlastní zajišťovací prostředky jako friendy a stopery zde nejsou většinou za zapotřebí.

Lezené cesty:   

Zde jsou popsané námi lezené cesty, které myslím stojí za zmínku. Popis a topa cest jsou dělány s nejlepším vědomím a snad Vám tedy usnadní orientaci ve stěně.


---