Kampermauer - Superdiagonale V+/VI- 310 m

 1-35 m IV, 2-30m V+, 3-20m V+, 4-15m III, 5-45m V, 6-30m V-, 7-20m VI-, 8-45m IV, 9-35m V+, 10-20m V+, 11-15m II

Vybavení:

Sedací (popřípadě prsní) úvazek  


Poloviční nebo dvojité lano 50m

Smyce 2ks

Expresky 10 ks

HMS karabina 3 ks

Přilba       

Časový harmonogram:

Nástup pod stěnu 10-15 min

Vlastní výstup 4 -- 6 hodin (dle rychlosti a počtu lezců)

Slanění 1,5 -- 3 hodiny ( možno i déle při netrefení štandu)

    

Jištění:

Cesta je jištěna borháky s maximální vzdáleností 3-4 m od sebe. Pro opravdový pocit bezpečí je možno založit vklíněnec nebo friend. Štandy jsou osazeny dvěma borháky na dobře viditelných místech.. 

Možnost ústupu:

Jediná možnost jak z cesty utéct je ze 4 lanové délky, kdy se dostanete na velikou plošinu která masiv viditelně rozděluje. Na tomto platu je osazen řetěz z něhož pohodlně slaníte.

Přístup:   

Z parkoviště po dobře znatelné vyšlapané cestě vzhůru kdy se cca po 5 minutách chůze dostanete pod sektor PALATSCHINKE. Odtud se dáte vpravo, kde se po levé straně objeví rozsáhlá položená plotna, kterou v půlce přetíná mohutný převis a končí ostrým hřbetem cesty Vegetarierkante. Pod tuto plotnu se dostanete po travnaté pěšince která prudce traverzuje do leva. U pěšiny je ocelové lano na přidržení.   

Výstup:   

První délka nás přivítá položenou plotnou , kde ruce hledají chyty a nohy si od "tření" neodpočinou. Linie výstupu utíká prudce vpravo, takže druholezec je dobírán takřka horizontálně. Po tomto zahřívacím kole se začne skála zvedat a menší výšvih vás přesvědčí o vašem umění traverzu, protože další 3 délky nic jiného neděláte než že prudce traverzujete směrem do leva. Těsně před 3 štandem je nepříjemné místo, kde musíte "obejít" mohutnou skalní bouli a nohy neustále ujíždí do prázdna pod vás, které už činí dobrých 100 m. Všechny tyto úseky jsou výborně jištěny, takže není nutné se obávat. Od 3 štandu je to vycházkovou trojkou 15 m dlouhou na velké plato, ze kterého se dá bez problémů slanit. Je to jediné místo na útěk takže dobře promyslete svoji kondici, počasí a čas, protože vás čeká ještě 7 dýlek. Pátá a šestá délka je hezké, příjemné lezení po ostrém vápnu v pětkové klasifikaci. Poté následuje asi nejtěžší úsek výstupu. Nastoupíte do 20 ti metrové ukloněné spáry v traverzu. Spára je místama na "žábu" moc široká takže nezbývá nic jiného, než pořádně prolomit prsty a rychle sázet jeden krok za druhym. V jednom horšim místě jsou erární hodiny takže s jištěním je vše v pohodě. Následující délky jsou bez zvláštních obtížností. Devátá délka vás zavede do obrovské průrvy ze které se vylézá komínem. Pozor na to, aby jste výlezový komín nepřešli. Při vstupu do těchto míst jsou borháky špatně vidět. Jestliže toto místo přejdete, dostanete se na konec této průrvy.

Proti vám se tyčí tak 25 metrů vysoký hodně úzký komín a od něj vpravo je varianta výlezu. Při pohledu zpět uvidíte zmiňované borháky , takže se můžete rozhodnout jestli se vrátíte, nebo výstup "ošidíte" tak trojkovým výlezem (pozor nejištěno). Nad komínem je předposlední štand a poslední délka vede přes pěkný převísek. O jedenácté délce se nedá mluvit jako o lezení, je to chůze k vrcholovému platu.    

Slanění:   

Je samostatná kapitola, kterou je důležité zmínit. Hlavním předpokladem je držet se stále vpravo !!!! Z vrcholového slaňáku můžete slanit k druhému, který je vzdálen jen asi 10 metrů, nebo délku slanění natáhnout až k 3 štandu, který je vpravo od kosodřeviny. Tento štand je důležité neminout, protože v místě slanění nevedou žádné cesty a tedy ani žádné jisticí prostředky. Jestliže minete, pak vás čeká šplhání a hledání. Z tohoto místa je už slaňování bez problémů. Pozor, slanění jsou i 50ti metrové.


---